Japonsko, země chutí

Japonská kuchyně:

Japonská kuchyně je jedinečná svou estetikou, důrazem na čerstvost surovin a vyváženou chutí. Tady je přehled toho nejdůležitějšího:

Základní charakteristika

  • Hlavní suroviny: rýže, ryby, mořské plody, tofu, zelenina, řasy
  • Dochucovadla: sójová omáčka, wasabi, zázvor, miso, sezamový olej
  • Styl přípravy: často minimální tepelná úprava, důraz na přirozenou chuť a vzhled

Typická jídla

  • Sushi – rýže s octem, syrové ryby, řasy
  • Sashimi – plátky syrových ryb bez rýže
  • Ramen – nudlová polévka s vývarem, masem, vejcem
  • Tempura – smažená zelenina nebo mořské plody v lehkém těstíčku
  • Onigiri – rýžové koule plněné různými ingrediencemi
  • Udon/Soba – druhy nudlí z pšeničné nebo pohankové mouky

Nápoje

  • Saké – rýžové víno
  • Matcha – práškový zelený čaj
  • Japonský čaj – různé druhy zeleného čaje

Neobvyklé ingredience

  • Natto – fermentované sójové boby s výraznou vůní a lepkavou konzistencí
  • Wasabi – ostrý zelený kořen, často podávaný k sushi
  • Mořské řasy – jako nori, wakame, kombu

Kulturní význam

Jídlo v Japonsku není jen o chuti – důležitý je i vzhled pokrmusezónnost surovin a harmonie. Tradiční japonská kuchyně (washoku) je dokonce zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.


Severní Amerika , Střední Amerika , Jižní Amerika , Evropa , Blízký východ , Afrika , Asie , Austrálie


blog příspěvků

  • Advent 2025

    Advent je období čtyř týdnů před Vánocemi, které má hluboký duchovní i kulturní význam. Tady je přehled toho nejdůležitějšího: Co…

    číst celé

  • psí spřežení

    Jízda se psím spřežením

    Neobvyklé dobrodružství v přírodě ve společnosti krásných a ušlechtilých zvířat. Posaďte se do saní tažených smečkou plemen severských psů zrozených…

    číst celé

  • Golfové pobyty

    Přinášíme vám nezapomenutelní zážitky spojené s golfem na vyhledávaných golfových hřištích v České republice. Naše nabídka zahrnuje golfové pobyty pro…

    číst celé